Pages

Monday, January 31, 2011

Join ChurpChurp today and bring more friends to the community

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

Friday, January 28, 2011

Matlamat RM1,000,000 Keuntungan Perniagaan Internet

Untuk mencapai keuntungan RM1,000,000 dalam perniagaan Internet memerlukan usaha. Seringkali, sekiranya matlamat dilihat terlalu besar, mungkin ia melemahkan semangat kita. Caranya adalah, pecahkan matlamat perniagaan Internet anda kepada unit yang boleh di lihat dengan mudah.


Katakan anda ingin mencapai keuntungan RM1,000,000 dalam masa 5 tahun.

Ini bermakna, anda memerlukan keuntungan RM555 sehari! Masih nampak agak besar

Tetapi, apa kata anda gunakan ilmu aliran pendapatan berganda (multiple streams of income) dan anda menjalankan 5 perniagaan Internet serentak…

Ini bermakna, untuk setiap satu perniagaan Internet, anda hanya perlukan keuntungan RM111 sehari. Hmm… kecil sikit!

Pengiraan:

RM111 sehari x 5 laman web = RM555 sehari

RM555 x 365 hari (setahun) = RM202,575

RM202,575 x 5 tahun = RM1,012,875

Sekiranya matlamat anda untuk menjadi jutawan Internet dalam masa 5 tahun, pecahkan matlamat anda menjadi lebih kecil supaya mudah untuk dilihat.

Anda perlu 5 perniagaan Internet dalam masa 5 tahun- setiap satu laman web memerlukan keuntungan hanya RM111 sehari!

Contoh:

Sekiranya anda menjual produk katakan dengan keuntungan RM55. Ini bermakna, anda hanya perlu menjual 2 produk sahaja sehari untuk setiap perniagaan!

Mudah kan? Mungkin ia tidak mudah, tetapi, ia adalah matlamat yang agak reasonable untuk kita tuju Permudahkan matlamat besar anda dengan memecah kecilkannya. - sumber irfankhairi

Thursday, January 27, 2011

APA ITU SHISHA DAN HUKUM MENGGUNA SHISHA



Apakah Sebenarnya Shisha Itu?

Shisha (Waterpipe) adalah sejenis alat yang digunakan untuk menghisap tembakau dan bahan-bahan lain seumpamanya. Ia digunakan oleh puak asli di Afrika dan Asia lebih kurang empat kurun yang lalu. Secara umumnya alat shisha terdiri daripada beberapa bahagian utama iaitu:

(i) Bahagian kepala (head), yang merupakan sebiji mangkuk (yang diperbuat dari tanah liat) untuk meletakkan tembakau dan arang.

(ii) Bahagian badan atau tengah (body), merupakan penghubung antara bahagian kepala dan bahagian bawah dan kebiasaannya ia diperbuat daripada bahan logam ataupun kayu.

(iii) Bahagian bawah yang merupakan sebiji mangkuk air (water bowl/water chamber). biasanya ia diisikan dengan air tetapi kadang kala ia juga boleh diisikan dengan susu, jus buahbuahan ataupun wain. Bekas air ini selalunya diperbuat daripada kaca.

(iv) Hos dan alat penyedut (mouthpiece) yang digunakan untuk menyedut asap keluar daripada alat shisha tersebut.



Cara Menggunakan Shisha

Cara menggunakannya ialah dengan membakar tembakau shisha itu dengan meletakkan bahan pembakar seperti arang (sama ada arang kayu atau arang campuran) kerana tembakau shisha ini tidak dapat terbakar dengan sendirinya secara berterusan. Kemudian
asap tembakau itu disedut dengan menggunakan hos atau alat penyedut.

Tetapi perlu diingat bahawa apabila pengguna menyedut asap daripada alat shisha ini, dia bukan sahaja menyedut asap daripada tembakau tetapi juga asap daripada arang, yang masing-masingmengandungi bahan kimia dan toksik yang terhasil dari pembakaran tersebut.

Kesan Shisha Menurut Kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)
 
  Penggunaan shisha (lebih kurang 20-80 minit) akan mendedahkan penggunanya kepada asap yang lebih banyak dalam masa yang lebih lama berbanding daripada sebatang rokok
(lebih kurang 5-7 minit), dan asap yang terhasil dari shisha tersebut mengandungi bermacam-macam bahan toksik yang diketahui boleh menyebabkan kanser paru-paru, penyakit jantung dan berbagai jenis penyakit yang lain.

 
Manakala asap daripada shisha (yang terhasil dari pembakaran tembakau dan arang) mengandungi gas berbahaya seperti karbon monoksida. Selain itu ia juga mengandungi hidrokarbon (benzene dan benzo-pyrene) yang dikatakan bahan penyebab kanser tetapi
kadarnya belum dapat dipastikan.

 
Dari hasil penyelidikan yang dijalankan, penggunaan shisha juga dikaitkan dengan berbagai penyakit serius seperti penyakit jantung koronari, atherosclerosis, penyakit sistem pernafasan yang kronik, kanser mulut, kanser pundi kencing dan juga saluran darah
tersumbat (clogged arteries).

 
Selain itu penggunaan shisha juga dikaitkan dengan beberapa jenis penyakit berjangkit seperti turberculosis (tibi), hepatitis, herpes, jangkitan virus di bahagian pernafasan dan bahkan juga HIV.

 



kajian sains telah membuktikan bahawa tembakau dan pendedahan kepada asapnya boleh menyebabkan bermacam-macam penyakit, bahkan boleh membawa maut.

Hukum Penggunaan Shisha
 
Hukum menghisapnya adalah haram. Ini kerana sebagaimana yang telah dihuraikan sebelum ini, setiap yang boleh memudaratkan atau mendatangkan bahaya, tidak kira secara perlahan atau serta merta, hukumnya adalah haram.


Tarik Lebih Banyak Traffik Melalui NUFFNANG INNIT


Mula saya tahu tentang NUFFNANG INNIT ni susah jugak saya nak faham berhari-hari saya cari kat internet akhirnya saya jumpa article ni di blog Aried dan copy paste kat sini. terimakasih Aried kerana article ni .....


Pada entry kali ini Aried rasa terpanggil untuk berkongsi tentang Nuffnang Innit.
Tentu ramai yang sudah tahu tentang Nuffnang Innit ini terutamanya Nuffnangers yang begitu giat cuba menambah traffik ke blog mereka. Namun, tidak ramai yang mengetahui cara sebenar dan cara mudah untuk menjana traffik mudah melalui Innit ini. Aried sebenarnya mengambil masa agak lama untuk menyiapkan entry ini kerana Aried sendiri telah menjalankan/ mencuba beberapa kaedah untuk menjana traffik lebih tinggi melalui nuffnang innit ini. Diharap, ianya akan berguna buat nuffnangers semua.


Add entry kedalam Innit
1. Pergi ke website Innit by Nuffnang
2. Kemudian log in.
 Tarik Lebih Banyak Traffik Melalui NUFFNANG INNIT*update
3. Tekan +add new post dibawah table “most popular”
 Tarik Lebih Banyak Traffik Melalui NUFFNANG INNIT*update
4. Fill the form given.
 Tarik Lebih Banyak Traffik Melalui NUFFNANG INNIT*update
- Pastikan Tajuk yang dipilih adalah menarik!(ini sebagai kelebihan sahaja, tajuk simple pun xpe)
5. Kemudian, pastian kamu “nang” post kamu itu dengan cara klik pada “nang it”.
 Tarik Lebih Banyak Traffik Melalui NUFFNANG INNIT*update
6. Siap!!!!
Sekarang kamu sudah siap memasukkan post kamu kedalam innit. Namu begitu, adakah kamu yakin dengan cara ini kamu mampu untuk menarik/ menjana traffik dari nuffnangers yang berkunjung ke dalam innit?? Tentu sekali tidak!!!! Disinilah biasanya kebanyakkan nuffnangers telah membuang masa dimana mereka tidak melakukan perkara-perkara penting untuk betul-betul menjana traffik.
Namun, sebelum itu… Perkara penting yang perlu diketahui oleh nuffnangers semua ialah cara untuk “nang” kan post. Caranya begitu mudah dan harap anda semua boleh ikutinya bersama-sama.
Langkah-langkah
1. Log in akaun nuffnang di website Innit by Nuffnang
 Tarik Lebih Banyak Traffik Melalui NUFFNANG INNIT*update
2. Pilih mana-mana tajuk yang anda sukai, sebagai contoh, klik link ini.
http://innit.nuffnang.com/view.php?id=160755 dan anda akan melihat gambaran seperti ini:
 Tarik Lebih Banyak Traffik Melalui NUFFNANG INNIT*update
3. Kemudian, klik pada gambar ini
 Tarik Lebih Banyak Traffik Melalui NUFFNANG INNIT*update
4. Kemudian anda akan dibawa ke page blog tersebut.
5. Siap!!!
Baiklah, sekarang anda semua telah mengetahui cara untuk “nang” post. Sekarang kita tengok pula bagaimana cara untuk meningkatkan traffik blog anda melalui init.

Lebih Lanjut di: sini

Tips kusyuk Solat




  1. Solat sebaik masuk waktu, jangan melewatkan solat.
  2. Ikhlas kerana Allah bukan untuk di pamirkan atau takut kepada sesama manusia.
  3. Kebersihan anggota badan iaitu dari hadas kecil dan hadas besar dan juga kebersihan tempat solat.
  4. Mengambil wuduk dengan betul mengikut syarat sah wuduk.
  5. Solat di tempat yang tenang jauh dari gangguan dan kebisingan.
  6. Faham bacaan di dalam solat
  7. Melakukan solat denganTertib dan mengikut rukun solat.
  8. Takut akan Allah - percaya Allah sedang melihat apa yang kita buat.
  9. Anggaplah solat kita itu adalah solat yang terakhir kerana kita tidak tahu bila ajal akan sampai.
  10. Lakukan solat dengan sepenuh hati tanpa mengingat perkara-perkara lain.

Wednesday, January 26, 2011

Celcom is having a GREAT SALE

How do you like the idea of playing Fruit Ninja on a Samsung Galaxy Tab with your friends? Celcom is having a GREAT SALE & the deals are too good to b




Tuesday, January 25, 2011

Episod Akhir Sinetron Bukan Diriku

Video Bukan diriku episod terakhir

Bahagian 1



Bahagian 2



Bahagian 3



Bahagian 4



Bahagian 5

Kenapa kita perlu ada blog sendiri

Bagi saya blog sendiri ibarat koleksi bagi menyimpan segala ilmu yang boleh dibuat sebagai panduan dimasa depan.  Tetapi ia bergantung kepada citarasa masing-masing. Ada orang menjadikan blog sebagai diari peribadi tempat mencurah segala activiti harian.


Blog juga digunakan bagi mendapatkan wang tambahan bagi perbagai peluang perniagaan. blog memainkan peranan besar dalam promosi bagi setiap perniagaan untuk sampai keseluruh dunia. Samaada barang, affliate, consultant, service dan sebagainya.


Blogger yang aktif, kreatif dan banyak idea yang bernas lebih senang untuk mendapat perhatian. Blog menguji kita dalam bidang penulisan sejauh mana kita berbakat dalam menulis.

Monday, January 24, 2011

JAWATAN KOSONG 2011

Disini antara link-link bagi Jawatan Kosong 2011

1.  Feedburner

2.  Jobsmalaysia

3. Kerjakerajaan

3. Malaysiacareer

4. Jobless

5. blogranking

6. malaysiajob


Dalam bulan January ni banyak juga jawatan kosong.

Tuesday, January 18, 2011

SEO Contest - Webmaster Contest for SEO

Search Engine Optimization Contest Info


Want to make some extra cash? Why not make a website or a page on an existing website; optimized it for the given keyword and get it to one of the top 8 spots on Google for the keywords we provide you. If you do that you are guaranteed a cash prize. We know you are excited about competing in our SEO contest, but it gets even better. A cool SEO contest like ours is not complete without really cool prizes for the winners! To win a prize all you have to do is place first, second, or third in Google's organic SERPs for the targeted keyword.

When does it start?

The contest starts on January 16, 2011 and ends on April 17, 2011. Contestants have a full 3 months to use their SEO skills to rise to the top of Google search.
 
View More SEO contest here


 

Sunday, January 16, 2011

KENAKALAN REMAJA DARIPADA PERSPEKTIF ISLAM

 Oleh: Ghafani bin Awang Teh



Kenakalan remaja (Juvenile Delinquence) adalah merujuk kepada perbuatan dan aktiviti remaja yang berlawanan dengan norma-norma masyarakat, undang-undang negara dan agama, seperti mencuri, merompak, merogol, berzina, membunuh, menagih dadah, menderhaka kepada kedua ibu bapa dan seumpamanya. Perbuatan remaja dikatakan nakal kerana remaja dianggap belum matang, belum dewasa dan perbuatan jenayah yang mereka lakukan tidak dikenakan hukuman berat. Hukuman yang dijatuhkan kepada mereka ialah remaja itu ditempatkan di pusat-pusat pemulihan akhlak dan diberi pendidikan khas.

Ahli-ahli sains sosial berbeza-beza pendapat tentang had umur remaja. Ada yang mengatakan alam remaja di antara 10 – 18 tahun atau 13 tahun – 12 tahun. Menurut Islam, kanak-kanak mula dapat membezakan perkara yang baik dan buruk setelah mencapai mumaiyiz iaitu berumur tujuh tahun. Pada ketika inilah ibu bapa atau penjaganya patut melatih anak mengerjakan ibadat yang wajib. Apabila anak mencapai umur baligh, mereka wajib melaksanakan semua suruhan agama dan menjauhkan segala larangannya. Lingkungan baligh ialah mencapai umur 15 tahun atau kanak-kanak lelaki sudah bermimpi bersetubuh dan kanak-kanak perempuan pula telah keluar haid dalam tempuh umur antara 9 hingga 15 tahun.


TEORI TABIAT MANUSIA



Pakar psikologi kaunseling membuat pelbagai teori bagi menjelaskan pembentukan tabiat manusia. Corey (1986) menyatakan beberapa teori penting yang menjelaskan tentang tabiat itu ialah:



Pertama: Teori Psikoanalisis yang diasaskan oleh Frued. Teori ini menyatakan tabiat manusia pada asalnya jahat kerana dipengaruhi oleh unsur-unsur rangsangan seksual, kuasa agresif dan tidak rasional yang wujud dalam diri manusia bagi tujuan menjaga survival perkembangan hidupnya. Unsur-unsur itu bertindak di dalam diri manusia secara membabi buta (tidak sedar). Kombinasi unsur-unsur itu dan konflik hidup semasa kecil yang tidak dapat diselesaikan pada masa itu akan menjadi punca dan penentu tabiat anak pada masa hadapan.



Kedua: Teori Analisis Transaksi: Teori ini menerangkan tabiat manusia terbentuk hasil daripada skrip hidup yang ditentukan oleh ibu bapa. Semasa kecil anak akan merakamkan secara langsung apa saja percakapan dan perbuatan yang ditayangkan oleh ibu bapa kepada mereka. Konflik akan berlaku apabila anak itu cuba menilai semula skrip hidup yang lama atau menerbitkan skrip hidup yang baru hasil daripada perkembangan emosi fikirannya dan pengaruh persekitaran.



Ketiga: Teori Behaviorisma: Menurut teori ini tabiat dan tingkah laku manusia terbentuk hasil daripada proses pembelajaran dan evolusi persekitaran. Tabiat manusia menjadi masalah apabila mereka menerima pembelajaran dan persekitaran yang salah, walaupun mereka sendiri yang mencipta sistem pembelajaran atau membentuk persekitaran.



Keempat: Teori Pemusatan Klien: Teori ini membuat andaian bahawa tabiat manusia semula jadinya baik, rasional, bertanggungjawab dan berusaha mencapai kesempurnaan diri. Walau bagaimanapun manusia juga cenderung menjadi kecewa dan bermasalah apabila keperluan mencapai kesempurnaan diri dihalang seperti gagal mendapat kasih sayang, keselamatan dan seumpamanya.



Kita dapati bahawa pandangan teori kaunseling barat tentang tabiat manusia adalah sebahagian dari pandangan Islam. Mereka mengkaji tabiat manusia dari aspek luaran sahaja dengan merujuk kepada faktor persekitaran, proses pembahagian, kemahiran keibubapaan dan keperluan jasmani. Keadaan ini berlaku kerana mereka tidak dibimbing oleh al-Quran dan kajian itu dibuat berdasarkan latarbelakang kehidupan masyarakat di barat.



Sebagai contoh, walaupun pendapat Frued dikritik hebat tentang tabiat manusia, tetapi teorinya adalah berkaitan dengan perasaan nafsu Ammarah yang mewakili unsur kehaiwanan atau keperluan jasmani manusia.



Dari segi pendekatan Islam, Muhammad al-Jiasi (1976) menyatakan: terdapat empat peringkat nafsu yang mempengaruhi tabiat manusia iaitu:



a. Nafsu Ammarah: Nafsu yang sentiasa mendorong manusia melakukan kejahatan. Bagi mereka yang berada diperingkat ini tidak merasakan perbezaan antara yang baik dan jahat. Apabila seseorang itu melakukan kejahatan, ia tidak menyesal dan sebaliknya, juga apabila melakukan kebaikan, ia tidak gembira.



b. Nafsu Lawwamah: Nafsu yang mula menunjukkan kelemahan diri, menilai tabiat masa lampau dan sedia keluar untuk memulakan kehidupan yang positif.



c. Nafsu Mulhamah: Nafsu yang sudah menerima kebenaran dan keinsafan serta merasa keseronokan membuat kebaikan dan benci kepada kejahatan.



d. Nafsu Mutmainnah: Nafsu yang mencapai kedamaian dan kebahagiaan. Nafsu ini berusaha terus untuk meningkatkan keimanan dan ketaqwaan dalam dirinya.



Pada prinsipnya nafsu itu adalah mewakili dua keperluan naluri manusia iaitu naluri kehaiwanan (jasmani) dan rohani (wahyu). Kadang kala berlaku pertarungan sengit antara dua naluri itu untuk mempengaruhi hati manusia.



Seorang ahli falsafah akhlak Islam, Ibnu Maskawaih menyatakan pertembungan nafsu dalam diri manusia menghasilkan tiga peringkat tabiat manusia.



a. Manusia yang baik tabiatnya. Manusia yang baik tabiatnya tidak akan berubah menjadi manusia yang jahat;

b. Manusia yang jahat tabiatnya. Manusia dalam kategori ini tidak akan menjadi baik kerana memang pembawaannya sudah jahat.



c. Manusia yang berada dipertengahan tabiatnya. Golongan ini boleh berubah menjadi baik atau jahat bergantung kepada pendidikan dan persekitaran yang diterimanya.



Konsep Diri Remaja



Kadangkala ibu bapa mengambil sikap lepas tangan dan membiarkan anak mereka melintasi alam remaja berlaku begitu sahaja tanpa mengambil tahu pergolakan yang dihadapi oleh anak mereka. Ibu bapa perlu mengetahui bahawa masa remaja ialah masa peralihan zaman dari alam kanak-kanak menuju ke alam dewasa. Pada masa ini anak-anak tidak lagi dianggap kanak-kanak dan tidak juga orang dewasa.



Peralihan zaman alam kanak-kanak menuju alam dewasa adalah suatu masa yang penting kepada remaja kerana pada masa ini mereka akan menentukan konsep dirinya atau siapakah diri aku atau suatu proses menentukan konsep jati diri pada dirinya. Rogers (1985) menyatakan antara perubahan nyata yang berlaku pada akhir masa remaja ialah:



a. Perubahan pada fizikal



Bagi anak lelaki didapati mengalami perubahan jelas pada jasmani di mana anggota badan kelihatan mula gempal, sasar, dan tegap. Manakala si gadis pula mula menampakkan sifat-sifat kewanitaannya seperti datang haid, buah dada membesar, pinggang mula ramping dan punggung melebar. Apabila sampai pada peringkat akhir remaja simbol-simbol daya tarikan seks mula kelihatan dan diiringi juga rangsangan seksual yang mula meningkat.



b. Perubahan Emosi dan Fikiran



Di peringkat remaja, perasaan dan fikiran anak lelaki setabil kerana mereka tidak lagi kanak-kanak. Pada zaman kanak-kanak skrip hidup hariannya ditentukan oleh ibu bapa dan kita dapati perbuatan mereka dibuat secara spontan tanpa dipengaruhi oleh fikiran dan emosi. Apabila anak melangkah ke alam remaja, ia mula pandai berfikir, menilai perasaan, mengkaji skrip hidup ibu bapa, mencuba sesuatu yang baru dan berkhayal tentang keindahan dunia kehidupan orang dewasa yang sukar dicapai baginya. Perubahan emosi dan fikiran ini menimbulkan kegelisahan pada remaja kerana untuk berdikari mereka tidak mampu dan untuk mengikut jejak langkah orang dewasa juga tidak berupaya. Keadaan ini menimbulkan konflik nilai dalam dirinya. Mereka mengalami rasa gembira dan kadangkala kesunyian, berkahayal dengan orang yang dikaguminya, dan cenderung mencontohi dalam pelbagai perkara, seperti cara berpakaian, cara bergaul dan cara berfikir. Orang yang dikagumi yang akan dicontohi kemungkinan terdiri dari penyanyi popular, pelakon popular, pelawak, tokoh ulamak, tokoh politik, ahli sukan atau sebagainya. Ini bergantung kepada pendedahan dan pengajaran yang diterima oleh remaja itu.



c. Narcisma



Narcisma adalah merujuk kepada ketagih cinta dan ingin dicintai untuk mendapatkan kasih sayang pada diri sendiri. Pada masa kanak-kanak, perasaan cinta dan dicintai di arah dan disandarkan kepada ibu bapa atau keluarga. Apabila anak itu mencapai remaja, perasaan narcisma ini memuncak kerana remaja mengalami rasa kesunyian (Emotional Vacumm) yang hebat kesan daripada peralihan masa untuk berdikari dan memperluaskan rakan sosial yang sesuai.



Narcisma amat kuat wujud pada gadis remaja kerana perempuan dari segi biologinya bersifat pasti di mana ia memerlukan seseorang untuk membantu dan membimbingnya keluar dari rasa kesunyian itu. Berdasarkan faktor inilah kita dapati aktiviti bercinta dan faktor tukar pasangan di kalangan remaja adalah lumrah, tetapi gadis remaja lebih dulu terlibat dengan aktiviti bercinta berbanding dengan remaja lelaki yang sebaya dengan umurnya.



Jika narcisma ini digunakan secara positif maka remaja akan menentukan dirinya tidak mudah dieksploitasi oleh orang lain. Sekiranya narcisma di salah gunakan kerana remaja mempunyai konsep diri yang salah atau kelalaian ibu bapa memberi kasih sayang maka remaja akan memburu narcisma di luar untuk memenuhi rasa kesunyian seperti menghisap dadah, mengikut geng, berpeleseran, berzina, cinta rakan sejenis dan seumpamanya.



Dalam aktiviti narcisma ini perempuan lebih mudah menjadi mangsa dengan pujukan dan rayuan lelaki kerana ia bersifat pasif.



d. Menyertai Kumpulan



Perubahan emosi dan fikiran remaja telah mendorongkan remaja memperluaskan dan memperbesarkan rakan sosialnya. Mereka memperluaskan rakan sosial ini dengan cara menyertai kumpulan tertentu atau membentuk kumpulan baru berdasarkan umur sebaya, hobi yang sama, prinsip hidup yang sama atau taraf sosial yang sama.



Adalah perkara biasa kita lihat kelompok remaja mempunyai identiti tertentu seperti menggunakan bahasa yang anih, pakaian yang pelik, tertarik dengan aktiviti yang mencabar dan sebagainya. Penyertaan remaja dalam kelompok sama ada kelompok kecil atau besar adalah tanda perubahan yang sihat dalam pertumbuhan mentalnya. Walaubagaimana pun, jika penyertaan dalam kelompok itu disalahgunakan, maka ia akan mengheret remaja berkenaan dalam aktiviti yang bercanggah dengan agama dan undang-undang negara.



Pada masa remaja inilah kita dapati ibu bapa sering mempunyai pendapat yang berbeza dengan pandangan rakan sebaya dalam usaha memberi bimbingan dan pendidikan terhadap si anak remaja itu.



e. Menentang Kekuasaan



Orang tua-tua kita selalu mengingatkan bahawa masa remaja adalah masa pancaroba kerana remaja sedang mencari tapak untuk berdikari dan bebas dari kongkongan ibu bapa. Biasanya remaja merasa bahawa kuasa yang ada pada ibu bapa, guru-guru dan orang dewasa terlalu kuat yang boleh menghalang pencapaian cita-cita mereka. Perbezaan besar pendapat dan gaya hidup remaja dengan ibu bapa, orang dewasa dan guru akan mencetuskan permusuhan kerana remaja menganggap bantahan itu merendahkan harga diri mereka yang memang telah sedia bergelora. Oleh itu apabila berlaku perselisihan, remaja akan menjadi rakan sebaya mereka atau mereka bertindak nekad melakukan kejahatan untuk membuktikan kepada ibu bapa atau orang yang lebih tua bahawa mereka boleh berdikari atau mampu melakukan apa yang orang dewasa lakukan.



Sebenarnya pencarian konsep diri telah bermula sejak anak masih kecil lagi tetapi pada masa remaja mula kelihatan menonjol kerana remaja mula pandai belajar berfikir dan menggunakan emosinya hasil daripada interaksi dengan dunia luar, iaitu ibu bapa, rakan sebaya dan persekitaran. Masa remaja sendiri penting bagi perkembangan konsep diri kerana pada masa inilah remaja mengalami proses pemurnian dan sekaligus mengalami perubahan. Bagi kebanyakan remaja, proses pemurnian konsep diri berjalan lancar, tetapi mereka yang jauh menyimpang dari pemurnian itu, pertumbuhan hidupnya akan menghadapi masalah, iaitu manusia yang kotor peribadinya.



Faktor Kenakalan



Berdasarkan pandangan Islam dan sokongan teori psikologi kaunseling barat, punca kenakalan remaja boleh dibahagikan kepada empat faktor:



Pertama : Faktor keluarga



Akhlak anak bermula di rumah. Anak sejak kecil dan sebahagian besar masanya berada dalam lingkungan keluarga. Ini menunjukkan perkembangan mental, fizikal dan sosial adalah di bawah kawalan ibu bapa atau tertakluk kepada skrip hidup yang berlaku dalam sesebuah rumahtangga. Oleh yang demikian jika anak remaja menjadi nakal atau liar maka kemungkinan besar puncanya adalah berasal dari pembawaan keluarga itu sendiri. Isu pembawaan keluarga itu ialah;



a. Status ekonomi ibu bapa yang rendah dan dhaif di mana anak membesar dalam keadaan terbiar.



b. Kehidupan ibu bapa yang bergelumbang dengan maksiat.



c. Ibu bapa lebih mementingkan kerjaya atau pekerjaan daripada menjaga kebajikan keluarga.



d. Rumahtangga yang tidak kukuh atau bercerai berai.



e. Syiar Islam tidak kukuh dalam rumahtangga.



Kedua : Faktor Peribadi Yang Kotor.



Peribadi yang kotor adalah merujuk kepada seseorang yang rosak akhlaknya atau mempunyai sifat-sifat yang keji (mazmumah) seperti pemarah, tamak, dengki, pendendam, panas baran, sombong, tidak amanah dan seumpamanya. Keadaan ini berlaku kerana individu itu telah dikuasai oleh naluri agresif dan tidak rasional yang mewakili nafsu kehaiwanan, hasil daripada pendendam dan pengalaman yang diterima sejak kecil. Peribadi yang kotor mungkin telah bermula sejak kecil dan kemudian diperkukuh pula bila anak itu melalui zaman remaja. Dengan lain-lain perkataan peribadi fitrah anak telah terencat dan menjurus kepada peribadi yang kotor hasilnya.



Ketiga : Faktor sekolah.



Sekolah merupakan tempat memberi pengajaran dan pendidikan kedua kepada anak selepas ibu bapa. Faktor sekolah yang boleh mempengaruhi anak ialah:



a. Disiplin sekolah yang longgar.



b. Ibu bapa tidak mengambil tahu kemajuan dan pencapaian anak di sekolah.



c. Guru tidak mengambil tahu masalah yang dihadapi oleh murid-murid.



Keempat : Faktor Persekitaran



Faktor persekitaran adalah merujuk kepada peranan masyarakat, multi-media dan pusat-pusat hiburan yang menyediakan pelbagai produk yang boleh menggalakkan dan meningkatkan rangsangan seksual.



Aktiviti faktor persekitaran yang boleh merosakkan akhlak manusia ialah:



i) Persembahan konsert rock



ii) Pusat-pusat video game



iii) Pengguguran



iv) Pergaulan bebas lelaki dan perempuan



v) Penyiaran gambar lucah



vi) Penubuhan pusat-pusat hiburan yang berunsur seks



vii) Aktiviti simbol seks seperti pertandingan ratu cantik dan pertunjukan fesyen wanita.



Rawatan Kenakalan



Persoalan yang timbul kepada ibu bapa atau pihak berkuasa kerajaan ialah apakah kaedah terbaik yang digunakan dalam Islam bagi mengatasi kenakalan di kalangan remaja. Dalam Islam kita dapati bahawa Allah telah menurunkan dua puloh lima Rasul bertujuan membimbing dan membantu manusia supaya hidup mengikut fitrah. Wawasan agama Islam diturunkan adalah untuk membentuk akhlak manusia sebagai usaha meneruskan kesinambungan fitrah kewujudan manusia. Akhlak mulia adalah perasaan semula jadi manusia (fitrah). Allah telah berfirman:



Maksudnya:



“Sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaiknya.”

(Surah Al-Tiin:4)



Ketika menjelaskan perkara yang sama Rasulullah s.a.w. bersabda:



Maksudnya:



“Setiap anak yang dilahirkan adalah putih bersih, maka terpulanglah kepada kedua ibu bapanya untuk meyahudikannya atau menasranikannya atau memajusikannya.”

(Riwayat Bukhari)



Sejarah Rasulullah s.a.w. membebaskan penduduk arab Jahiliyah daripada kongkongan dan belenggu nafsu kehaiwanan memberi satu pengajaran penting tentang pembentukan akhlak manusia. Antara kaedah yang digunakan oleh Rasulullah s.a.w. adalah program bina insan dan kemahiran keibubapaan. Kaedah bina insan ini meliputi:



PERTAMA: Kaedah Pendidikan Hati



Sebagaimana kita ketahui bahawa dalam diri manusia terdapat dua naluri yang berlainan sifatnya yang selalu bersaing untuk mempengaruhi tabiat manusia. Dua naluri itu bersaing untuk menunjuk dan mempengaruhi hati. Imam Ghazali menyatakan hati dalam tubuh manusia diibaratkan sebagai Maharaja yang mengarah dan mengawal tabiat manusia. Manakala Frued dalam teori kaunselingnya menyatakan “hati dalam diri menusia dikenali sebagai ‘Super ego’”. Dia menjadi perantaraan seolah-olah ‘Laluan Sutera’ (Silk road) yang bertindak sebagai pembuat keputusan tabiat manusia sama ada baik atau buruk, betul atau salah.



Penemuan Frued itu adalah menyokong pendapat yang telah lama dikemukakan oleh Islam. Rasulullah s.a.w. bersabda:



Maksudnya:



“Sesungguhnya dalam jasad manusia itu terdapat seketul daging apabila baik ia, maka baiklah seluruh badan. Jika ia rosak maka rosaklah seluruh badan. Itulah hati.”

(Riwayat Bukhari dan Muslim)



Hati itu sesuatu yang ada di dalam dada yang berbentuk zat (bukan material). Ia harus diisi dengan sesuatu. Bila Allah mengisinya, maka orang itu menjadi baik. Jika syaitan mengisinya, orang itu menjadi jahat. Oleh itu apabila kita berzikir bererti hati kita diisi dengan Allah, sentiasa bersama Allah dan tidak memberi tempat langsung kepada syaitan mempengaruhinya. Allah berfirman:



Maksudnya:



“Dan sesiapa yang tidak mengindahkan pengajaran (Al-Qur’an yang diturunkan oleh Allah) Yang Maha Pemurah, Kami akan adakan baginya syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya) lalu menjadilah syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya.”

(Surah Al-Zukhruf:36)



Ternyata bahawa pendidikan hati secara berzikir sepanjang masa adalah kaedah berkesan untuk menggilapkan hati supaya bebas dari gangguan syaitan. Allah telah memberi jaminan bahawa orang yang bersih hatinya (surah Asy-Syams: 9-10).



Zikir-zikir yang paling baik diamalkan ialah lafaz:



a. Subhanallah

b. Alhamdulillah

c. Allahuakhbar

d. Lailahaillallah

e. Walahaulawalaquwatailla billahilaliyulazim



Dalam Islam. Lima zikir ini dikenali sebagai “Albaqiyyatussholihat’ dimana amalannya boleh memberi pahala yang berterusan di akhirat. Pembersihan hati amat penting kepada manusia untuk membentuk keinsafan dan kesedaran diri supaya berlaku jujur, membuat baik kepada dua ibubapa, memelihara kesucian diri, kasih sayang dan mendekati kepada aktiviti terpuji yang lain.



KEDUA: Kaedah Menghayati Ibadat Khusus



Ibadat khusus seperti sembahyang, puasa, zakat dan haji yang difardhukan kepada umat Islam bertujuan melatih dan menggilap manusia supaya kekal dalam kaedah fitrah. Diantara ibadat khusus ini, sembahyang merupakan ibadat yang terpenting dalam pembentukan akhlak manusia. Allah berfirman:



Maksudnya:



“Sesungguhnya sembahyang itu boleh mencegah seseorang dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar.”

(Surah Al-Ankabut:45)





Manakala dalam ayat yang lain pula, Allah berfirman:



Maksudnya:



“Sesungguhnya berjayalah orang yang beriman iaitu mereka yang khusyu’ dalam sembahyang.”

(Surah Al-Mu’minun:1-2)



Ibadat sembahyang dianggap senjata terpenting dalam pembentukan akhlak manusia berdasarkan keterangan berikut:



a. Rasulullah s.a.w. menerima sendiri perintah sembahyang fardhu ketika mengadap Allah pada masa Israk-Mikraj. Ibadat lain hanya diterima melalui perantaraan Malaikat Jibril;



b. Rasulullah s.a.w. mensifatkan sembahyang adalah tiang agama. Apabila seseorang tidak menunaikan sembahyang bererti orang lain tidak dapat membezakan seseorang itu Islam atau kafir. Keadaan ini memberi ruang kepadanya melakukan perbuatan keji tanpa segan silu.



c. Rasulullah s.a.w. telah berpesan bimbinglah akhlak anak sejak kecil dengan cara membantu dan melatih anak bersembahyang bila ia berumur tujuh tahun. Oleh itu apabila anak mencapai umur 10 tahun dan masih kelihatan enggan dan degil untuk mendirikan sembahyang maka pukullah anak itu dengan tidak mencederakannya atau membahayakannya.



d. Sembahyang adalah sebahagian daripada zikir. Berdasarkan faktor inilah ibadat sembahyang difardhukan disepanjang masa sama ada kita sihat atau sakit.



KETIGA: Kaedah Qiyamullail



Qiyamullail adalah merujuk kepada amalan ibadat yang dibuat di sepanjang malam atau separuh malam dengan mengerjakan ibadat tertentu seperti sembahyang sunat, berzikir, bertahlil, membaca al-Quran dan beristighfar. Ibadat ini merupakan amalan sunat bagi individu yang mampu melaksanakannya. Program Qiyamullail amat berkesan ke arah peningkatan ketaqwaan seseorang. Rasulullah s.a.w. bersabda:



Maksudnya:

“Kerjakanlah solat malam, sebab itu adalah kebiasaan orang-orang soleh dahulu sebelum daripada kamu, juga satu jalan untuk mendekatkan dirimu kepada Tuhan-mu, juga sebagai penebus keburukan-keburukanmu, pencegah dosa serta dapat menghalaukan penyakit dari badan.”

(Riwayat Al-Tirmizi)



Melalui penjelasan di atas menunjukkan program bina insan amat penting kepada anak-anak dan ibu bapa sendiri untuk menjamin kesinambungan fitrah. Sebenarnya manusia telah membuat perjanjian dengan Allah untuk taat kepada-NYA adalah sama seperti binatang yang buruk (hidup melata) di atas muka bumi. Allah berfirman:



Maksudnya:

“Bukankah Aku Tuhan kamu”



Roh-roh manusia menjawab:



“Benar,(Engkau Tuhan kami) kami menjadi saksi.”

(Surah Al-A’raf:172)



Kesan dialog perjanjian ini ialah manusia wajib mentaati dan beribadat kepada Allah, kerana itulah cara untuk meletakkan taraf manusia di sisi Allah iaitu sebagai khalifah Allah. Allah mensifatkan manusia tidak beriman atau tidak mahu beribadat kepada Allah adalah sama seperti binatang yang buruk (hidup melata) di atas muka bumi, Allah berfirman:



Maksudnya:

“Sesungguhnya sejahat (Makhluk) yang melata di sisi (hukum dan ketetapan) Allah ialah orang-orang yang kafir (yang degil dengan kekufurannya) sebab itu mereka tidak (mahu) beriman.”

(Surah Al- Anfaal: 55)



Kemahiran Keibubapaan



Al-Quran dan Hadis telah memberi garis panduan umum berhubung dengan kemahiran keibubapaan dalam pendidikan anak-anak. Ibu bapa adalah pemimpin dalam rumahtangga. Sebagai pemimpin dalam rumahtangga, mereka perlu mengetahui dan menguasai kemahiran tertentu. Antara panduan kemahiran keibubapaan yang digariskan oleh Islam ialah:



a. Ibubapa hendaklah berlaku adil, menjaga kebajikan dan suka memaafkan ahli keluarganya.

(Surah Al-Nahl:90)

b. Bersikap lemah lembut dan memberi pertolongan dan bimbingan. Kalau kekerasan digunakan, maka orang akan menjauhkan diri daripada kita.

(Surah Ali’-imran:159)



c. Ibubapa jangan menjadi kecewa dengan tingkahlaku anaknya dan anak pula jangan menjadi sengsara kerana perbuatan ibu bapanya.

(Surah Al-Baqarah:233)



d. Rasulullah s.a.w. bersabda: “Seorang mukmin yang paling sempurna imannya ialah mereka yang berakhlak mulia dan berlemah lembut dengan ahli keluarganya.

(Riwayat Al-Tirmizi dan Al-Hakim)



Berdasarkan pandangan Islam dan pendapat ahli psikologi kaunseling barat, kemahiran keibubapaan yang perlu dikuasai oleh ibu bapa ialah:



a. Model Ibu bapa Yang Salih



Ibu bapa yang salih adalah merujuk kepada ibu bapa yang taat menghayati ajaran Islam. Ibu bapa yang salih adalah model terbaik untuk memberi pendidikan agama kepada anak-anak. Zakiah Darajat (1983) menyatakan: ‘yang dimaksudkan dengan didikan agama bukanlah pendidikan agama yang diberi oleh guru-guru di sekolah sahaja. Apa yang penting adalah penanaman jiwa agama yang dimulai dari rumahtangga, semenjak anak masih kecil dengan cara membiasakan anak dengan tingkahlaku dan aktiviti yang baik. Walau bagaimanapun, amat dikesalkan sekali terdapat ibu bapa yang tidak mengerti ajaran agama yang dianutinya, bahkan ramai pula yang memandang rendah ajaran agama itu malah ajaran agama tidak dilaksanakan langsung. Apabila tidak mengenali ajaran agama, maka lemahlah hati nuraninya. Jika hati nuraninya lemah, kawalan hatinya juga lemah.’



Ibu bapa yang salih adalah ibu bapa yang cemerlang. Maka ibu bapa perlu mengambil daya usaha untuk mengadakan secara sendirian program bina insan dari masa ke semasa dalam rumahtangga. Adalah menjadi perkara yang rumit apabila anak telah menjadi jahat tabiatnya barulah ibu bapa sibuk ke sana ke mari untuk mencari rawatan. Untuk menjauhi anak menjadi jahat tabiatnya maka ibu bapa hendaklah membiasakan dan melatihkan anak mengamalkan sifat-sifat terpuji seperti tolong menolong, beramah, jujur, menghormati ibu bapa atau orang tua, kasih sayang, berjimat cermat, malu, membuat kebajikan dan sebagainya.



b. Mendisiplinkan Anak Dengan Kasih Sayang



Disiplin adalah merujuk kepada kaedah untuk melatih dan mempastikan anak mematuhi peraturan tertentu. Disiplin bukanlah bermakna menggunakan kekerasan. Satu kesilapan besar ibu bapa yang mendisiplinkan anak dengan memaki hamun, cacian, kutukan dan kekerasan kerana perbuatan itu dianggap mendera anak secara mental, fizikal dan akan merendahkan harga diri anak. Cara paling baik mendisiplinkan anak ialah dengan kasih sayang. Ibu bapa perlu secara tegas memberitahu anak bahawa ibu bapa lebih merasa senang hati, gembira, ceria dan sukacita jika anak melakukan sesuatu perkara positif. Anak juga perlu dilatih membuat kebajikan, dan pada masa yang sama ganjaran atau pujian perlu diberi bila anak membuat kebaikan sebagai usaha memperkukuhkan tingkah laku positif.



c. Terima Anak Tanpa Syarat



Walau si anak jahat sekalipun, ibu bapa wajib memberi bimbingan dan menjaga kebajikannya. Terdapat ibu bapa yang menghalau anak, tidak mengaku anak atau mencederakannya apabila anak itu melakukan kejahatan. Tindakan ibu bapa ini adalah bercanggah dengan Islam kerana hubungan nasab antara ibu bapa dengan anak masih ada. Kesediaan anak pulang menemui ibu bapa membimbingnya ke arah jalan yang benar. Ibu bapa yang cemerlang adalah ibu bapa yang mengadakan sendiri kaunseling terhadap anak yang bermasalah. Langkah kaunseling itu boleh di buat dengan cara:



i) Wujudkan suasana akrab dan mesra supaya anak tidak merasa takut untuk meluahkan perasaan kepada ibu bapa;



ii) Minta si anak memberi penerangan dan penjelasan tentang latarbelakang masalah yang berlaku;



iii) Mendengar dengan penuh minat penjelasan anak dan sekali sekala mencelah untuk mendapatkan gambaran dan mengenalpasti masalah yang dihadapi oleh anak;



iv) Meminta anak memberi pendapat sendiri bagaimana cara untuk mengatasi masalah itu dan cadangan yang ia mampu untuk melaksanakannya; dan



v) Jika didapati anak telah celik akal atau menyesal di atas kesalahannya, ibu bapa boleh meminta anak membuat ikrar atau bertaubat tidak melakukan lagi perbuatan yang tidak diingini itu.





d. Memenuhi Masa Lapang Bersama Anak



Ketagih terhadap kerjaya atau pekerjaan sehingga mengabaikan kebajikan sosial keluarga adalah bercanggah dengan ajaran Islam. Ibu bapa apabila sudah tua memerlukan pertolongan ihsan anak dan disebalik itu juga anak ketika masih kecil amat memerlukan perhatian dan kasih sayang ibu bapa. Keinginan anak untuk bercakap-cakap, bermesra dan bermain bersama dengan ibu bapa seolah-olah anak menghulurkan tangan bagi meraih kasih sayang. Apa yang penting ialah kualiti masa yang diperuntukkan. Kesempatan terbaik bagi ibu bapa untuk memenuhi masa lapang bersama anak ialah sembahyang berjemaah, makan bersama, membaca al-Qur’an bersama, bersukan bersama, dan sebagainya. Hubungan akrab ibu bapa dan anak akan memudahkan anak taat perintah ibu bapa, kerana telah wujud perasaan saling hormat antara satu sama lain.



e. Peka terhadap Pergerakan Anak



Ibu bapa perlu bijak membaca setiap pergerakan anak. Simbol atau isyarat tertentu boleh memberi gambaran tahap perkembangan anak. Tingkah laku anak yang perlu diperhatikan oleh ibu bapa ialah:



i. Rakan sebaya anak dan aktivitinya;



ii. Fesyen pakaian, rambut, kasut dan keadaan fizikalnya;



iii. Tingkah laku non-verbalnya seperti keceriaan, kesedihan, pendiam dan sebagainya;



iv. Kemampuan anak membezakan perkara yang baik dan buruk;



v. Siapakah lebih berpengaruh sama ada ibu bapa atau rakan sebaya terhadap dirinya; dan



vi. Keupayaannya untuk berdikari.



Kemahiran ini amat penting untuk ibu bapa kuasai supaya tingkah laku mereka tidak terbatas menjadi tabiat jahat.



f. Jangan Salah Guna Kuasa



Dalam proses pertumbuhan dan pembesaran, anak memerlukan rasa selamat, aman dan rasa di terima dalam keluarga.



Dalam pergaulan seharian, kadang kala timbul pertengkaran diantara ibu bapa dengan anak kerana masing-masing cuba mempertahankan diri atau mencari siapa yang menang. Dalam hal ini ibu bapa perlulah mengelakkan menggunakan kuasa veto untuk mencari kemenangan, kerana ia bersifat lebih positif dan menambahkan lagi penghormatan anak terhadap ibu bapa. Ibu bapa hendaklah berbincang dan memberi alasan-alasan yang munasabah secara baik mengapa ibu bapa menolak sesuatu permintaan anak. Penyalahgunaan kuasa ibu bapa terhadap anak menyebabkan anak membuat tanggapan bahawa kehadirannya dalam keluarga adalah tidak dikehendaki dan tidak berguna.



g. Kesabaran



Satu lagi kemahiran yang perlu ada bagi ibu bapa ialah bersabar. Tiap-tiap anak walaupun dalam satu keluarga, mempunyai personaliti yang unik dan berbeza-beza. Ibu bapa tidak memperolihi faedah dengan mencaci, memarahi dan mengutuk anak kerana anak tidak dapat membaca dan memahami kehendak ibu bapa. Dalam Islam, kesabaran adalah salah satu tanda beriman.

Silap Memberi bimbingan Dan Kaunseling



Abu Said al-Khudri meriwayatkan satu kisah yang diberitahu oleh Rasulullah s.a.w. kepadanya. Diriwayatkan pada zaman dahulu kala terdapat seorang yang paling banyak dosanya kerana telah membunuh seramai 99 orang. Dia mahu bertaubat dan mencari seseorang yang boleh menerangkan hukum bolehkah dia bertaubat. Dia telah menemui seorang pendeta dan bertanya bahawa dia sudah membunuh manusia seramai 99 orang, bolehkah ia bertaubat?. Pendeta itu lantas menjawab ‘tidak boleh’. Maka pendeta itu dibunuhnya menjadikan mangsanya seramai 100 orang. Kemudian dia mencari lagi orang yang paling alim dan ditunjukkan orang alim itu ia sudah membunuh 100 orang, maka masih bolehkah ia bertaubat. Orang alim itu menasihatinya “pindahlah kamu ke kampong Anu kerana penduduknya menyembah Allah dan kamu sembahlah Allah bersama mereka dan jangan kamu kembali lagi ke kampong kamu kerana penduduknya jahat.”



Maka berangkatlah orang itu ke kampong Anu. Dipertengahan jalan dia meninggal dunia. Maka bertengkarlah dua Malaikat iaitu Malaikat Rahman dam Malaikat Azab sama ada untuk dikategorikan orang baik atau jahat. Malaikat Rahman menyatakan si mati sudah bertaubat, manakala Malaikat Azab pula berkata si mati tidak ada amal kebajikan. Kemudian turun malaikat lain untuk menjadi orang tengah dengan cara mengukur jarak jauh kampung asalnya dengan kampung Anu. Keputusanya didapati orang itu mati berhampiran dengan kampung Anu. Maka ia dimasukkan sebagai seorang ahli Syurga.



Isu penting dalam kisah ini ialah:



a. Kesilapan memberi bimbingan akan mempengaruhi perasaan seseorang sehingga pendeta dibunuh kerana gagal menghilangkan gelojak emosinya atau perasaan marahnya;



b. Bergaul atau tinggal di kawasan orang-orang beriman cara berkesan memulihkan akhlak; dan



c. Taubat orang tersebut diterima Allah.



Hidayah Allah



Hidayah Allah adalah juga faktor penting mempengaruhi pemulihan dan kemurnian akhlak seseorang. Nabi Nuh a.s. gagal memujuk isteri dan anaknya memeluk Islam. Begitu juga Rasulullah s.a.w. gagal memujuk bapa saudaranya Abu Talib kembali ke pangkuan Islam. Allah berfirman:



Maksudnya:

“Sesungguhnya engkau (Wahai Muhammad) tidak berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang engkau kasihi (supaya ia menerima Islam) tetapi Allah jualah yang berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakinya, dan dialah jua yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk.”

(Surah Al-Qasas: 56)



Walau bagaimanapun kita lihat Saidina Umar berjaya memeluk Islam apabila mendengar ayat-ayat al-Qur’an, walhal Umar sebelumnya terkenal dengan perangai jahiliyahnya.



Manusia adalah sebaik-baik kejadian, berakal, selalu berfikir, menyelidik dan menetukan keputusan pemikiran baik, maka baiklah perbuatannya. Tetapi bila jalan pemikirannya salah, maka akan salahlah perbuatannya. Orang yang baik dan benar jalan pemikirannya maka orang itu dikatakan mendapat hidayat dari Allah. Maka apabila salah jalan pemikirannya hingga melakukan kejahatan maka ia tidak mendapat petunjuk Allah. Oleh yang demikian ibu bapa hendaklah selalu berdoa kepada Allah untuk mendapatkan petunjuk Allah selain daripada mengamalkan suruhan Allah yang lain.



Penutup



Mendidik dan membimbing anak bukanlah perkara mudah. Ibu bapa hendaklah terus menerus tanpa berputus asa dalam membentuk akhlak anak. Langkah penting bagi ibu bapa dalam meneruskan kesinambungan fitrah akhlak anak ialah memberi pendidikan agama bermula sejak kecil lagi. Langkah ini bagi menjamin supaya penerusan akhlak fitrah tidak terencat apabila ia menempuhi alam remaja. Walaupun terdapat sedikit kelemahan dalam menguasai kemahiran dan keibubapaan tetapi dengan adanya didikan agama yang kukuh, maka anak itu mampu menepis naluri kehaiwanan yang cuba mempengaruhinya atau sekurang-kurangnya boleh menjauhi anak dari menjadi jahat tabiatnya. Oleh itu ibu bapa perlu kembali kepada tradisi asal dalam membentuk peribadi anak seperti yang diamalkan oleh Rasul-rasul, Nabi-nabi dan para Wali di mana mementingkan pendidikan agama sebagai penerus kesinambungan fitrah kejadian manusia. Ibu bapa tidak boleh menyalahkan kerajaan, masyarakat dan sekolah semata-mata sebagai helah membela diri apabila anak menjadi jahat tabiatnya. Ibu bapa perlu menyalahkan diri sendiri kerana ini adalah langkah positif untuk menilai semula peranannya bagaimana untuk menjadi ibu bapa yang cemerlang.

Friday, January 14, 2011

Puding Pandan Kelapa



Bahan-bahan A:


1 sudu besar serbuk agar-agar
1 sudu besar serbuk gelatin
600 ml air
150 gm gula
3 helai daun pandan

Bahan-bahan B:

250 ml santan - daripada sebiji kelapa
100 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
1/4 kecil perisa pandan

Bahan-bahan C:

2 biji putih telur
2 sudu besar gula kastor

Cara Menyediakan:

1. Masukkan bahan-bahan A ke dalam periuk dan jerang di atas api yang sederhana sehingga mendidih. Kecilkan api dan renihkan sehingga agar-agar dan gula larut.

2. Masukkan bahan-bahan B dan kacau dari semasa ke semasa sehingga mendidih.

3. Pukul bahan-bahan C hingga berbuih dengan menggunakan pemutar elektrik. Tapiskan adunan agar-agar perlahan-lahan ke dalam adunan putih telur sambil terus diputar sehingga sebati.

4. Tuangkan adunan agar-agar ke dalam acuan dan biarkan sejuk sedikit sebelum didinginkan dalam peti sejuk sehingga beku-sumber saji online

Ulam Kekal Rangup



Ulam sering dijadikan sebagai menu sampingan yang boleh menaikkan selera makan. Namun, ulam akan menjadi layu sekiranya terdedah terlalu lama.

Oleh itu, bagi mengekalkan kesegaran dan kerangupannya, rendamkan ulam beberapa minit dalam air yang telah dicampurkan dengan sedikit cuka dan perahan limau nipis. Biar seketika barulah diangkat. - sumber saji online

Tuesday, January 11, 2011

Melihat Potensi Anak

Ibu bapa sering impikan yang terbaik untuk anak-anak mereka. Tetapi mereka semakin hilang rentak apabila anak mereka mula meningkat usia. Sehingga sampai satu tahap, kita pun sudah tiada idea apa sebenarnya cita-cita anak kita… Sedangkan tanpa cita-cita, anak kita akan pudar motivasinya untuk belajar dan berjaya!


Jadi apakata kita lihat bagaimana kita boleh mengenal anak kita supaya kita mampu untuk membantu mereka semaksima yang mungkin!

Pertamanya adalah komunikasi! Yang berkomunikasi dengan anak anda. Tanya soalan-soalan yang terdiri daripada pelbagai tajuk. Dan cuba lihat tajuk mana yang menarik minatnya. Bersembanglah tentang kartun, filem, kisah di sekolah dan sebagainya, anda pasti akan dapat kesan apa yang dia minat sebenarnya…

Kedua, anda juga boleh bawakan mereka ke pasaraya bahagian permainan kanak-kanak. Tengok mainan jenis apa yang dia suka. Karakter kartun apa yang menjadi kegilaannya. Ini membantu kita untuk mengetahui latar belakang hiburan anak kita dengan lebih mendalam! Ingat, untuk bantu anak, anda perlu kenal betul-betul dengan dia!

Ketiga, anda juga boleh bawa mereka ke kedai buku. Biarkan mereka memilih buku mereka sendiri. Dan ini sekali ini membuka ruang kepada anda untuk melihat apa sebenarnya kegemaran anak anda!

Dan yang terakhir, anda juga boleh berikan kebebasan bersuara kepada mereka apabila melibatkan keputusan untuk melawat mana-mana tempat. Barulah anda sedar sikap dan kecenderungan mereka.

Mengapa perlu tahu semua ini? Kerana kita mahu memaksimakan potensi anak kita. Kalau kita sudah tahu yang anak ini sukakan perihal kesihatan dan kedoktoran, kita terus pacu anak ini ke arah menjadi doktor yang hebat dan soleh!

Bayangkan kalau kita tidak tahu? Bukankah kita akan memimpin mereka ke jalan yang tidak selari dengan fitrah kehebatan mereka… Akhirnya mereka terpaksa melakukan perkara yang tidak disuka dan seterusnya mereka sekadar menjadi manusia biasa…

Jom kita kenal anak kita! InsyaAllah sama-sama kita berjaya - sumber badrulsani

Sunday, January 9, 2011

Mini Cheese Tart

Sumber-Christine's Recipes Blog


Tips for the pastry:
  • If you are using icing sugar, the pastry will be softer. But if you are using caster sugar, the texture of the pastry will be more crunchy.
  • For myself I prefer to use caster sugar instead of icing sugar, as I prefer it to be more crunchy & so do my hubby. Usually, I won't finish eating the cheese tarts in a day, I'll keep them in the fridge & enjoy them slowly whenever I feel like it.
  • So what I'm trying to tell you in point no.2 is, if you're using caster sugar, the pastry will be gradually become softer on the next day, don't you think it's a good idea if you're preparing the cheese tarts for tomorrow's party?.
  • If you're using UHT whipping cream, you will need to increase the sugar, as non-dairy whipping cream that I used was a sweetened whipping cream.
  • The reason I use cold butter is because the dough won't be too sticky when I shape the tarts.
Ingredients for Pastry:
  • Cold Butter - 150gm (cut into cubes)
  • Caster sugar- 50gm
  • Egg Yolk - 2 nos.
  • Vanilla Essence - 1/4 teaspoon
  • Plain Flour - 250gm
Ingredients for Cheese Filling:
  • Cream Cheese - 250gm (at room temperature)
  • Butter - 50gm (at room temperature)
  • Icing Sugar - 60gm
  • 'A' Egg - 1 no
  • Lemon Juice - 1 tbsp. (but I used half of a Lemon)
  • Non-Dairy Whipping Cream - 100gm (cold)
  • Melted Cooking Chocolate - 4ogm
Method for Pastry:
  1. Beat cold butter cubes & caster sugar to become pale in colour. Add in egg yolk & beat thoroughly.
  2. Lastly, fold in sieved flour & mix into a soft dough. If you find your dough is too sticky, you may keep the dough into the refrigerator for 20 minutes before making the tart shells.
  3. Place the tart shells into the pre-heated oven & bake at 170c for 25 minutes.
Method for Cheese Filling:
  1. Beat cream cheese, butter & icing sugar until fluffy. Squeeze in lemon juice & beat until smooth. Add in 1 egg & beat thoroughly, now the mixture will become watery, don't be panic, just leave the mixture aside.
  2. In another clean mixing bowl, whip cold non-dairy whipping cream until stiff . Mix the whipped whipping cream into the cheese mixture. After mixing in the whipping cream, the cheese mixture will become thicken & fluffy.
  3. Use a piping bag with a nozzle to pipe the cream cheese batter into the baked tart shell.
  4. Place the cheese tarts into the pre-heated oven & bake at 160c for 15 minutes. Leave the cheese tarts to cool before keeping them into the fridge.
  5. After a few hours chilling, use a piping bag to pipe some melted chocolate onto the surface of the cheese tarts.


Method

                                   Place butter & sugar into a mixing bowl

Beat them to become pale in colour
Add in egg yolks & beat thorough. 

                                Lastly, fold in sifted flour & mix into a soft dough

You may chill the dough in the fridge for 20 minutes before making the tart shell. This is one of the method of making tart shell, place the soft dough onto a plastic sheet

This is the second method, divide the dough into 10gm each. 

                                            Slowly press onto the tart mould

lace all the tart shell into the baking tray

                Wait! before sending into the oven, prick some holes on the tart shell.

This process will prevent the air being trapped in the bottom of the tart mould. 

  After baking at 170c for 25 minutes, the tart shell should be golden brown in colour. 

Now you can start preparing the cheese filling. 
 
                       Place Cream Cheese, Butter & Icing Sugar into a mixing bow

Beat at high speed until fluffy.
 
Squeeze in Lemon Juice

Beat into a smooth & creamy batter 
 
Add in 1 whole egg 
 
Beat them thoroughly, don't be panic if you feel that the batter is too watery. 

In another clean mixing bowl, whisk the non-dairy whipping cream until stiff.

                       Transfer the whipping cream into the cream cheese batter.

           Use a spatula to mix them up thoroughly, now the watery cream cheese batter will   become creamy again.

Transfer the batter into a piping bag with a nozzle. Pipe the cream cheese batter into the baked tart shells.

         Place the cheese tarts into the pre-heated oven & bake at 160c for 15 minutes.


When the cheese tart filling is baked, the filling will be raising up. But after the tart has cool down, the filling will sink back again

After a few hours chilling in the fridge, I can start ice them with a piping bag of melted chocolate. 
 
When I iced the melted chocolate onto the cold cheese tart surface, the chocolate become harden immiediately, that's the reason I chilled them before the chocolate icing. 

I like to serve the cheese tarts when it's chilled. 

Seminar Kenali Potensi Diri 2011 - Dr Azizan Osman

Yuran Kursus : RM497.00/orang
(*PERCUMA untuk semua pendaftaran sebelum 17 Januari 2011)
Yuran Pendaftaran : RM50 (Kos Pengurusan)
*PERCUMA :
Buku gabungan S.H. Alattas & Dr Azizan Osman bertajuk “Kaya & Berjaya Dunia Akhirat” untuk 90 pendaftaran pertama.


Mendaftar disini

JADUAL PROGRAM
TarikhLokasiMasa
2011-01-29 (Sabtu)Hotel Selesa, Johor Bahru9pg~ 5ptg
2011-01-30 (Ahad)Wisma MCA, Kuala Lumpur9pg~ 5ptg
2011-02-11 (Jumaat)Kolej Insaniah, Alor Setar9pg~ 5ptg
2011-02-12 (Sabtu)Sunway, Pulau Pinang9pg~ 5ptg
2011-02-13 (Ahad)Tower Regency, Ipoh9pg~ 5ptg
2011-02-18 (Jumaat)New Pacific Hotel, Kota Bharu9pg~ 5ptg
2011-02-19 (Sabtu)Permai Inn, Kuala Terengganu9pg~ 5ptg
2011-02-20 (Ahad)Kuantan9pg~ 5ptg
2011-02-26 (Sabtu)Shah Alam9pg~ 5ptg
2011-02-27 (Ahad)Melaka9pg~ 5ptg
2011-03-12 (Sabtu)Seremban9pg~ 5ptg
2011-03-13 (Ahad)The Katerina, Batu Pahat9pg~ 5ptg
2011-04-23 (Sabtu)Sandakan9pg~ 5ptg
2011-04-24 (Ahad)Kota Kinabalu9pg~ 5ptg
2011-04-30 (Sabtu)Miri9pg~ 5ptg
2011-05-01 (Ahad)Kuching9pg~ 5ptg