Pages

Thursday, February 17, 2011

Resepi Handmade laksa

LAKSA TEPUNG BERAS

2 cwn tepung beras

2 cwn tepung gandum
Sdkt tepung ubi
Sdkt air panas
Sdkt air sejuk


Cara-cara Tuangkan sdkt air panas ke dlm tpg gandum,tpg beras & tepung ubi.Gaul sebati


Kemudian campurkan air sejuk


Tekan adunan dlm periuk di atas api yg berisi air mendidih.Acuan yg saya gunakan ialah acuan maruku.


Bila dh terapung..maknanya dh msk le tu.Toskan..rendam dlm air sejuk.Toskan.Siap - myresepi
   
Homemade Laksa Beras


Bahan-Bahan


500gm tepung beras (kalu cap gajah Thai tu lagi elok)
20gm Tepung Ubi
1 liter air (mendidih)

Cara-Caranya


1. Gaul tepung beras dan tepung ubi
2. Masukkan air yang mendidih secara perlahan-lahan. (Jangan letak semua air)
3. Kacau dan uli. Pastikan diuli hingga sebati dan jangan terlalu lembik adunannya.
4. Masukkan dalam acuan dan tekan dalam periuk pengukus
5. Kukus selama 15 minit.
6. Bila dahh masak, rendamkandalam air sejuk selama 10 minit dan toskan - zalieda


Resepi Kuah Laksa Asam

1 Kilo ikan kembung

belacan


garam secukupnya


25 tangkai cili kering + 10 biji cili padi


3 ulas bawang besar ( cili kering + cili padi + bwg besar + belacan diblend sekali)


daun kesum


3 asam keeping


Bunga kantan (klau ada)



Rebus ikan. Masukkan sedikit garam dan asam. Kemudian asingkan isi ikan dgn tulang.


Kisar isi ikan dengan air rebusan td. Kemudian kisar jugak tulang td dgn baki air rebusan.


Masukkan isi ikan+tulang2 yg dikisar td, cili kering+cili padi +bwg besar + belacan yg sudah dikisar, bunga kantan.


Masak sampai mendidih, jgn lupa letak daun kesum lak. Letak garam secukup rasa.Kepekatan kuah bergantung kpd si tukang masak, kalau pekat tambah la air sket.

0 ulasan: