Pages

Thursday, March 3, 2011

Cara Mengisi Inti (Filling) ke dalam Coklat


Bahan-bahan yang anda diperlukan:
Cetakan
berus
Double boiler
Candy termometer

Cara mengisi filling/Inti Coklat
•1 Tuang coklat ke dalam acuan coklat.

•2 Terbalikan acuan untuk membuang lebihan coklat dan untuk mengeringkan coklat yang lekat di acuan.

•3 Hentakkan acuan ke meja untuk mengeluarkan gelembung udara yang mungkin telah dibentuk.

•4 Letakkan acuan ke dalam peti sejuk selama 5 minit untuk membolehkan coklat mengeras.

•5 Keluarkan acuan dari peti sejuk dan isi inti kedalam lapisan coklat yang telah keras. Buah segar, kacang, mousse coklat, karamel atau sejumlah bahan kreatif boleh dijadikan inti (filling) coklat. Kemudian tuang coklat cair diatas inti (filling) untuk menutupi inti dan bolehlah dimasuk ke dalam peti sejuk selama 5 minit - ehow

0 ulasan: