Pages

Thursday, March 24, 2011

Resepi Biskut Tulip

TULIP


40 gm gula ising
100 gm butter@marjerin
+- 150 gm tepung gandum-yang ni kena agak2 la
1/2 biji kuning telur
10 gm tepung jagung
15 gm susu tepung
esen vanila

Cara2:
 masukkan marjerin @ butter,gula ising, kuning telur, e.vanila. kacau sebati then masuk tepung jagung,susu tepung dan tepung gandum(letak sikit2) then gaul kasi sebati lagi..adunan nya akan menjadi lembut (seperti adunan almond london) .pastu boleh lah terap dengan acuan tulip.

untuk inti tulip: gentel memanjang seperti yang ditunjukkan dalam gambar. letak inti pada doh tulip then lipat kiri dan kanannya. untuk daun, letakkan sedikit pewarna hijau pada doh then bentukkan seperti daun then lekatkan pada tulip (just tiru mcm dalam gambar tu).

hiasan..sapukan kuning telur diatas bunga tulip, taburkan croquont corn dan hundred thousand.

bakar 15-20 minit.sekian..selamat mencuba ye!! resepi & gambar dari Ann

0 ulasan: