Pages

Sunday, March 6, 2011

Teknik Mencairkan Coklat

Bahan-Bahan yang diperlukan

Coklat
Thermometer - Satu
Double Boiler  (Periuk) - Untuk mencairkan coklat
PERHATIKAN! - Walaupun pembuatan coklat relatif selamat bagi seluruh keluarga untuk menyertai, pengawasan orang dewasa diperlukan.

Double Boiler


Nota: Jika membuat sendiri, penting bahawa bahagian bawah periuk atas tidak menyentuh air di dalam periuk di bahagian bawah. periuk bawah akan mengandungi air dan periuk atas akan mengandungi coklat.

Perhatian 


Masalah yang paling umum yang dihadapi kebanyakan orang ialah apabila membuat coklat adalah kepanasan yang berlebihan. Coklat mudah rosak jika dipanaskan terlalu lama. Ini akan menyebabkan masalah kecil seperti penggumpalan masalah ekstrim seperti membakar atau pengewapan minyak. Apabila membuat coklat, anda harus selalu perhatikan kepanasan yang digunakan. kepanasan yang rendah selama tempoh yang lebih lama selalu lebih baik daripada kepanasan yang tinggi dalam masa yang lebih singkat.

Perhatian - Air


Coklat adalah produk minyak,dengan demikian ia  tidak bergabung dengan air.  Diperlukan sangat sedikit air supaya air tidak merosakkan coklat. Semua peralatan harus benar-benar kering sebelum digunakan. Perhatikan bahawa dalam beberapa kes, bahkan kelembapan tinggi di udara boleh menyebabkan masalah jadi jika anda mengalami kesulitan, pertimbangkan untuk mencuba lagi pada hari yang kurang lembab. Elakkan sentuhan dengan stim juga.

Langkah - Langkah


Tambah sekitar 1 inci air ke periuk bawah. Elakkan air menyentuh periuk yang dibahagian atas (mengandungi coklat).


Letakkan periuk di api perlahan. Nota - Jika mungkin, elakkan air mendidih kerana hal ini akan membuat wap air (stim) yang akan meningkatkan kelembapan di bahagian tersebut. penggunaan optimum adalah ketika air hanya mula gelembung.


Masukkan hanya separuh dari jumlah coklat yang anda inginkan di atas periuk.


Setelah air panas (tetapi tidak mendidih) matikan api dan tempat periuk yang berisi coklat di atas periuk yang lebih rendah.


Gunakan sudu dan kacau coklat sampai meleleh (mencair).


Tambah coklat yang diperlukan lagi.


Ulangi langkah 5 dan 6 hingga jumlah coklat yang diperlukan telah cair.


Jika air telah mulai sejuk, angkat periuk atas dan panaskan periuk yang berisi air dan teruskan proses.

Setelah cukup coklat yang ingin dicairkan, tuangkan kedalam cetakan atau acuan. Suhu yang sesuai adalah sekitar 90 darjah F.


Nota:-

Dalam membuat coklat biar lambat asal hasil coklat dapat dibuat dengan baik terutama jika baru kali pertama tidak boleh terburu-buru.

Microwave juga boleh digunakan tetapi harus diperhatikan supaya coklat tidak terlalu panas.


Letakkan coklat dalam mangkuk ketuhar yang selamat.


Panaskan selama 30 saat.


Angkat dan kacau.


Ulangi langkah 2 dan 3 hingga coklat mencair.


Pastikan suhu tidak lebih dari 160 darjah F. sebelum menuang coklat. Tuangkan coklat kedalam acuan. Jangan letakkan termometer di microwave!-chocomolds

0 ulasan: