Pages

Thursday, April 7, 2011

Cara Membuat Keju (Homemade)

BAHAN-BAHAN
2 cawan susu (kerbau atau lembu)


1 sudu teh cuka / jus lemon
* Gula * lada * mentega * garam


  • 1.   Letakkan dua cawan susu dalam periuk dengan lada, margerine, gula dan kemudian secara perlahan kacau susu sehingga mendidih. Hal ini sangat penting untuk terus-menerus mengaduk susu supaya tidak hangus.
  • 2.  Tutup api dapur selepas susu mendidih. Tinggalkan periuk pada kepanasan dapur
  • 3. Tambah 10 sudu teh cuka ke dalam susu mendidih, di mana susu harus berubah menjadi dadih . Dadih adalah sebahagian padat, whey adalah sebahagian cair.
  • 4. Aduk rata dengan sendok dan biarkan duduk di elemen selama 5-10 minit .
  • 5. Tapis dadih dan whey melalui kain kasa tipis atau sapu tangan untuk memisahkan dadih dari whey . Dadih akan menjadi keju.
  • 6. Tekan keju menggunakan kain untuk mendapatkan sebahagian besar daripada kelembapan keluar . 7. Buka kain dan tambah sedikit garam jika dikehendaki .
  • 8. Campur keju dan garam, lalu tekan lagi untuk menghilangkan kelembapan tambahan .
  • 9. Masukkan keju dalam acuan atau hanya biarkan dalam bentuk jenis bola . Masukkan keju kedalam acuan secepat mungkin kerana keju mudah mengeras.
  • 10. Sejukkan sebelum dimakan


Video cara membuat keju di rumah


   

Tips

Akan menghasilkan kira-kira 1 / 4 hingga 1 / 2 cawan keju.


Cuba tambah rasa dengan keju anda dengan menambah rempah-rempah.


Cuba mewarnai keju anda menggunakan hanya setitik pewarna makanan.


Cuba menggunakan pelbagai jenis cuka atau susu.


Cuba gunakan jus lemon sebagai pengganti cuka.


Jangan pernah meninggalkan keju anda keluar di bawah terik matahari. Ini akan merosakkan dan akan terasa tidak sedap. Hal terbaik untuk menyimpan keju di dalam peti ais hingga sedia untuk digunakan.



0 ulasan: