Pages

Friday, September 30, 2011

RESEPI MUFFIN CHOCOLATE CHIP

hari ni muffin lagi ... 




Bahan A 
2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu teh nescafe
sedikit garam

Bahan B 
2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair atau susu segar
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick

Bahan C 
3/4 cawan air panas

Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.

Thursday, September 29, 2011

Resepi Muffin Pandan vs Cupcake Pandan

Assalamualaikum..


Inilah hasil muffin pandan vs cupcake yang saya buat malam ni .. mood rajin sikit.




Bahan-Bahan (24 biji - medium saiz)


3 biji telor
3 cawan tepung naik sendiri
2 cawan mentega cair / minyak jagung
2 cawan susu segar
1 1/2 cawan gula castor
1 sudu teh garam
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baikabonat soda
1 sudu perasa pandan
1 sudu perwarna hijau pandan


Cara-cara


Campurkan semua bahan-bahan diatas dan blender sekejap sehingga semuanya sebati. Kemudian masukkan bancuhan kedalam acuan muffin dan bakar selama 15 minit.

Friday, September 23, 2011

Kek Lapis coklat

i lah hasil kek lapis yang saya buat sekitar jam 11.00 mlm... 4 color merah, kuning, coklat dan biru. di letak cooking coklat yang dipotong kecil. Thanks easybake... Resepi dah ditukar sikit mengikut stock apa yang ada..





Bahan-bahan ( loyang 4 segi 7x7) 
4 biji telur sejuk saiz B @ 3 biji saiz besar (A) (dari petiais)
1/2 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum yang berkualiti (sya letak 2 cawan)
1/2 sudu kecil rata baking powder
1/2 sudu besar ovalette
75 ml susu cair
1/4 sk garam
50 ml minyak sayur atau minyak jagung (sya letak minyak masak biasa je)
1/2 sudu kecil vanilla
sedikit coklat emulco -
coklat bar/chip atau atau apa-apa coklat yang sesuai secukupnya (sya letak cooking coklat yg dipotong kecil)




Cara-cara

1. Sediakan pengukus dan sapu sedikit butter pada loyang.

2. Ayak tepung garam dan baking powder, kemudian campur kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk mixer kecuali minyak, coklat bar dan  coklat emulco.

3. Pukul selama 3-4 minit (stand mixer) atau 5-7 minit (hand mixer) sehingga adunan menjadi kembang dan ringan. Masukkan minyak dan kaup balik degan senduk kayu atau spatula hingga sebati. (masa ni jangan terlebih kacau je)

4. Tuang adunan coklat dan ratakan keseluruh loyang. Kukus selama 5 minit dalam kukusan yang telah mendidih (tutup loyang kek dengan aluminium foil agar air tidak menitik, cukup sekadar letak gitu je). Kemudian letakkan pula adunan color lain pula dan susun coklat bar atau coklat chip secara rawak. Buat sampai habis. 

5. Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Kemudian sejukkan dulu sebelum dipotong.



Resepi Moist Chocolate Kek

Minggu ni agak rajin sikit jadi try lah resepi yang mudah dan cepat. Rasa pun sedap.. 

Bahan
3 biji telur gred A
1 cawan gula kastor
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
1 sdk esen vanilla
1/2 cawan serbuk coco
1 sdb nescafe

1 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt soda bicarbonat
1/2 cawan air panas


> Gris loyang saiz 7inci
> Pukul telur & gula menggunakan wisk saja sehingga gula hancur.
> Masukkan minyak & susu pekat..kacau rata..
> Masukkan serbuk coco, nescafe, & esen vanilla.. kacau hingga likat.
> Masukkan tepung yg telah di gaul rata dgn serbuk penaik.
> Akhir sekali, masukkan air panas..kacau rata....masukkan dlm loyang.
> Bakar atau kukus sehingga masak - lebih kurang 1 jam

Resepi Kek Batik

Dah banyak versi kek batik akak dah try. Hari ni akak try versi yang ni pulak
source : husmyna kitchen

Bahan :
Seketul butter/mentega 250g
Tepung 1 ½  cawan
Gula 1 cawan
Milo 1 ½  cawan
Horlick 1 cawan
Susu pekat manis 1 tin
Koko 2 sudu
Telur 5 biji
Biskut marie (1 ½ bungkus -dipatahkan 2)

Cara :
Cairkan mentega dalam kuali. Blend/mixed telur, gula, milo, koko, horlick dan susu. Masukkan semua bahan blend/mixed dalam kuali. Tapiskan tepung. Masukkan dalam kuali. Buka api. Kacau bahan hingga sebati dan pekat. Masukkan biskut marie. Kacau hingga kena rata. Kacau lama sikit sampai biskut agak2 lemau(kalau tak nanti bila siap, biskut tu akan keras dan masih rangup). Tutup api dan masukkan dalam loyang. Tekan2 hingga padat dan masukkan dalam peti ais.

Thursday, September 8, 2011

Resepi Rendang Tok

Menu Hariraya Pertama

Rendang Tok (Resepi asal Hanieliza)
Nasi Arab
Nasi Impit



RENDANG TOK

Bahan

1 kg daging [potong sebesar 3 inci]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1/2 cawan kerisik
1/2 biji kelapa [dipotong nipis]

3 s/b gula merah
3 keping asam keping
Daun kunyit [koyakkan]
garam

Bahan mesin
2 s/b ketumbar
1 s/b jintan manis
1 s/b jintan putih
1 s/b lada hitam
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
25 biji cili kering
20 biji bawang merah
5 cm halia
5 batang serai
3 cm lengkuas

Cara:
1. Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, kerisik dan asam keping dalam kuali.
2. Masakkan dengan api perlahan sehingga pekat dan naik minyak.
3. Bila telah pekat masukkan daun kunyit, asam keping dan kerisik. Kacau rata.
4. Masakkan lagi sehingga naik minyak dan cukup pekat. Masak sehingga kering.