Pages

Friday, September 23, 2011

Kek Lapis coklat

i lah hasil kek lapis yang saya buat sekitar jam 11.00 mlm... 4 color merah, kuning, coklat dan biru. di letak cooking coklat yang dipotong kecil. Thanks easybake... Resepi dah ditukar sikit mengikut stock apa yang ada..





Bahan-bahan ( loyang 4 segi 7x7) 
4 biji telur sejuk saiz B @ 3 biji saiz besar (A) (dari petiais)
1/2 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum yang berkualiti (sya letak 2 cawan)
1/2 sudu kecil rata baking powder
1/2 sudu besar ovalette
75 ml susu cair
1/4 sk garam
50 ml minyak sayur atau minyak jagung (sya letak minyak masak biasa je)
1/2 sudu kecil vanilla
sedikit coklat emulco -
coklat bar/chip atau atau apa-apa coklat yang sesuai secukupnya (sya letak cooking coklat yg dipotong kecil)




Cara-cara

1. Sediakan pengukus dan sapu sedikit butter pada loyang.

2. Ayak tepung garam dan baking powder, kemudian campur kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk mixer kecuali minyak, coklat bar dan  coklat emulco.

3. Pukul selama 3-4 minit (stand mixer) atau 5-7 minit (hand mixer) sehingga adunan menjadi kembang dan ringan. Masukkan minyak dan kaup balik degan senduk kayu atau spatula hingga sebati. (masa ni jangan terlebih kacau je)

4. Tuang adunan coklat dan ratakan keseluruh loyang. Kukus selama 5 minit dalam kukusan yang telah mendidih (tutup loyang kek dengan aluminium foil agar air tidak menitik, cukup sekadar letak gitu je). Kemudian letakkan pula adunan color lain pula dan susun coklat bar atau coklat chip secara rawak. Buat sampai habis. 

5. Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Kemudian sejukkan dulu sebelum dipotong.



0 ulasan: