Pages

Tuesday, October 11, 2011

Resepi Kek Karemel

Assalamualaikum....

alhamdullillah...setelah seminggu menyimpan resepi azita, hari ni saya memberanikan diri untuk membuat kek ini. walaupun takut tak menjadi.



Gula Hangus
2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan




Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(jgn bakar lagi)


Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.


Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder


Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan  sedikit - sedikit dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna. Ketepikan.


Merinque 
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2 (saya tak letak)

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan  terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik. Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.


saya bahagikan adunan kepada 2 bahagian yg sama banyak - biru dan merah.

Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
saya buat dua warna - biru dan merah. Tuang 3 sudu lapisan biru, kemudian 3 sudu lapisan merah di tengah-tengah lapisan biru. Buat begini sehingga habis.


Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 170 C terlebih dahulu. Gunakan api bawah sahaja.

Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

Monday, October 10, 2011

Resepi Muffin Chocolate

Ni project selepas balik kerja..





Resepi ni mengguna mix muffin chocolate. Resepi sama kat sini bezanya cuma tukar kepada mix chocolate muffin . lain2 sama je......

Resepi Muffin Blueberry


Muffin yang paling mudah hanya campurkan semua bahan-bahan dan bakar. Hanya mengambil masa 30 minit dah siap... ini muffin yang saya buat sebelum pergi kerja pagi ni sambil masak nasi dan ayam masak kicap untuk anak2. sangat mudah. Mix muffin flour ni boleh didapati di semua kedai yang menjual bahan2 kek.


Bahan-Bahan (32 biji - saiz medium)

1 Paket Mix Flour Blueberry (Instant)
3 Biji Telor
110ml Air
110ml Minyak Jagung / Minyak Masak


Cara-Cara

1. Blender Telor + Air + Minyak Jagung sekejap supaya sebati. 
2. Masukkan Tepung (mix muffin blueberry) kedalam mangkuk.
3. Kemudian masukkan bancuhan telor yang telah di blender dan gaulkan sehingga sebati.
4. Panaskan ketuhar180 C.
5. Sediakan acuan muffin kemudian sudukan bancuhan muffin sehingga 3/4 acuan.
6. Masukkan muffin ke dlm ketuhar selama 20 minit.

Saturday, October 8, 2011

Resepi Kek Lumut

Resepi ni saya ambil kat dayangjackblogspot. tapi resepi ni saya dah adjust sikit. 







Bahan-bahan : Loyang 7” x 7”

  • 1 ½ gelas tepung gandum (diayak) saya guna 1 gelas
  • 8 biji telur A (guna 5 biji)
  • 450 gm mentega berkualiti ( saya guna 250gm SCS)
  • 1 gelas gula halus (kisar halus lagi jika suka)
  • 200 gm horlicks (guna 100 gm)
  • Pewarna hijau Pandan (Star Brand) + paste pandan
  • 1 tin kecil Seri Kaya
  • 1 tin kecil susu pekat manis (saya guna 1/2 tin)
  • 1 sk esen vanilla


    Cara-cara :

    1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
    2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
    3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
    4. Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
    5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
    6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
    7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
    8. Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering)

    Wednesday, October 5, 2011

    Resepi Spaghetti Aglio Olio

    Menu breakfast pagi ni...


    Bahan-bahan

    500 g spaghetti
    1 kg seafood (udang, sotong dan kepah) (letak udang 300g)
    1 cawan minyak zaitun (olive oil) (letak minyak canola)
    3 ulas bawang putih (dihiris)
    3 sudu besar chili flakes (tak letak)
    3 sudu besar oregano flakes
    3 sudu besar parsley flakes (tak letak)
    1 sudu kecil lada hitam
    1 sudu kecil garam
    1 kiub pati ayam


    Tambah - sayur kacang peas dan batang sadeli

    Cara-cara
    1. Rebus spaghetti sehingga lembut dan toskan. Dalam periuk lain, rebus seafood sehingga hampir masak dan toskan. Jangan buang air rebusan seafood ini.
    2. Panaskan minyak zaitun/canola, tumis bawang putih sehingga kekuningan. Jangan sampai hangit. Masukkan 1 senduk air rebusan seafood.
    3. Masukkan oregano flakes, lada hitam, garam dan pati ayam.
    4. Masukkan spaghetti, udang dan sayur. Kacau hingga sekata.
    5. Siap untuk dihidangkan.

    Tuesday, October 4, 2011

    Resepi Kueh Lompang

    Assalamualaikum... hari ni saya telah mencuba resepi kueh lompang yang saya dapat di blog kak wan. terimakasih kerana resepi yang mudah dan sedap ini.. 






    Bahan A (36 biji).
    1 cawan gula

    2 cawan air


    Bahan B
    2 1/2 cawan tepung beras

    1/2 cawan tepung ubi atau tepung sago

    2 cawan air

    1 sudu teh esen rose

    1 sudu teh air kapur


    Bahan C
    1/2 biji kelapa parut

    Sedikit garam

    (Gaulkan dan kukus sebentar)



    Cara-cara :
    1. Masak bahan A hingga gula larut.  Tapis dan sejukkan.

    2. Satukan bahan B, sebatikan dan tuangkan bahan A (air gula), gaul hingga rata,  kemudian ditapis.

    4. Panaskan pengukus dan acuan lompang.

    5. Tuang adunan ke dalam mangkuk lompang dan kukus selama 25-30 minit.

    6. Warnakan mengikut kesukaan masing2. saya buat 3 colour (coklat/merah/hijau)


    7. Setelah masak biarkan sejuk dan keluarkan lompang.  Hidang dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam