Pages

Saturday, October 8, 2011

Resepi Kek Lumut

Resepi ni saya ambil kat dayangjackblogspot. tapi resepi ni saya dah adjust sikit. 







Bahan-bahan : Loyang 7” x 7”

  • 1 ½ gelas tepung gandum (diayak) saya guna 1 gelas
  • 8 biji telur A (guna 5 biji)
  • 450 gm mentega berkualiti ( saya guna 250gm SCS)
  • 1 gelas gula halus (kisar halus lagi jika suka)
  • 200 gm horlicks (guna 100 gm)
  • Pewarna hijau Pandan (Star Brand) + paste pandan
  • 1 tin kecil Seri Kaya
  • 1 tin kecil susu pekat manis (saya guna 1/2 tin)
  • 1 sk esen vanilla


    Cara-cara :

    1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
    2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
    3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
    4. Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
    5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
    6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
    7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
    8. Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering)

    0 ulasan: