Pages

Wednesday, October 5, 2011

Resepi Spaghetti Aglio Olio

Menu breakfast pagi ni...


Bahan-bahan

500 g spaghetti
1 kg seafood (udang, sotong dan kepah) (letak udang 300g)
1 cawan minyak zaitun (olive oil) (letak minyak canola)
3 ulas bawang putih (dihiris)
3 sudu besar chili flakes (tak letak)
3 sudu besar oregano flakes
3 sudu besar parsley flakes (tak letak)
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil garam
1 kiub pati ayam


Tambah - sayur kacang peas dan batang sadeli

Cara-cara
  1. Rebus spaghetti sehingga lembut dan toskan. Dalam periuk lain, rebus seafood sehingga hampir masak dan toskan. Jangan buang air rebusan seafood ini.
  2. Panaskan minyak zaitun/canola, tumis bawang putih sehingga kekuningan. Jangan sampai hangit. Masukkan 1 senduk air rebusan seafood.
  3. Masukkan oregano flakes, lada hitam, garam dan pati ayam.
  4. Masukkan spaghetti, udang dan sayur. Kacau hingga sekata.
  5. Siap untuk dihidangkan.

0 ulasan: