Pages

Saturday, December 3, 2011

KEK VELVET BERALUN HAWFLAKES (VERSI BAKAR)








Bahan:- ( loyang bulat 8 inci)

• 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
• 225 gm gula halus
• 220 gm tepung gandum
• 1 sudu kecil rata baking powder
• 1 sudu besar ovallette
• 150 ml susu cair ( saya guna santan 200ml)
• 1/2 sudu kecil garam
• 100 gm minyak jagung/masak
• 1 sudu kecil esen vanila
• beberapa titis pewarna merah dan hijau
• asam hawflakes secukupnya

Cara Membuat:-

1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak, hawflakes dan pewarna.
2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes di permukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.
5. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
6. Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.


Note : saya lapiskan satu persatu dan kemudian terus bakar jadi lapisannya beralun.

0 ulasan: