Pages

Monday, December 26, 2011

Resepi Popiah Goreng





Bahan-bahan:
Bahan kulit popia ~ secukupnya
minyak untuk menggoreng
Air - untuk melekatkan kulit popiah


Bahan untuk inti:
Udang ~ dipotong dadu
1 batang carrot ~ disagat/potong halus
1 labu bawang besar ~ didadu
3 ulas bawang merah & 2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
Sedikit minyak utk menumis
Garam dan gula secukup rasa.


Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar yg ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan udang, bawang besar dan carrot, kacau rata.
3. Masukkan garam dan gula. Kacau rata.
4. Bila sayur telah lembut tutup api dan tapiskan supaya kuahnya turun ke dalam mangkuk.
5.  Letak inti popia ditengah kulit popia dan gulungkan sehingga hujung dan gamkan hujung dengan air.
6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dan sederhana panas.
7. Bila telah kekuningan bolehlah angkat dan toskan minyak


Untuk sos popia
3 sudu besar cili kering kisar
1 ulas bawang putih
1 sudu besar gula
1 sudu besar gula perang/merah
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil sos ikan
sedikit garam
tepung jagung-dibancuh dengan sedikit air
bijan dan kacang tanah tumbuk

Cara-cara
Kisar semua bahan2 kecuali bahan *
Rasakan garam dan gulanya
Panaskan sekejap di atas api
Tambah tepung jagung untuk pekatkan kuah
Akhir sekali, bolehlah ditabur dengan bijan dan kacang tanah.




0 ulasan: