Pages

Thursday, March 1, 2012

Pau Blueberry




Bahan-bahan
400 gram tepung pau (Blue key)

2 sdm gula pasir
1 sdk Baking Powder
1 sdt garam
1 sdm yis rendam bersama air suam 150 ml
2 sdm Margerin

Kertas untuk lapik
1 biji putih telur


Inti
Jem Blueberry




Cara-Caranya
1.Campur kesemua bahan kering hingga sebati.
2.Masukan yis yang sudah dicampur air suam hingga berbuih.
3.Gaul kesemua bahan hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat ditangan.
4.Biarkan doh selama 1 jam.
5.Tumbuk adunan dalam satu menit, lalu biarkan lagi sehingga kira-kira 1/2 jam.
6.Adunan dibulatkan dan diisi dengan inti.
7.Alas dengan kertas yang dipotong empat segi (2"x2").
8.Kukus selama 10 menit dengan penutupnya ditutup dengan kain.
9.Hidangkan semasa panas.

0 ulasan: