Pages

Thursday, March 1, 2012

Resepi Puding Tembikai/Semangka



Bahan-Bahan:

1 bungkus agar2
2.5 cawan gula pasir/ikut manis
6 cawan kecil air
4 biji putih telur
pewarna hijau-utk kulit
pewarna merah/kuning-utk isi
sedikit kismis-utk biji
sedikit esen rose

Cara-Cara:

1. Pukul putih telur hingga kembang/meringue sehingga kental dan bertanduk
2. Sementara itu, masak agar2 bersama gula dan air sehingga agar2 larut.Masuk esen rose jika suka.
3. Masukkan bancuhan agar2 ke dlm putih telur satu senduk dan putar lagi ulang sehingga agar2 dicampurkan semuanya.
4. Basahkan mangkuk bulat dan tuangkan ke dlm mangkuk bulat itu. Taruhkan sedikit pewarna merah/kuning ditengah agar2.
5. Kacau dgn chopstick/lidi sate. Jgn kacau sehingga terkena dasar bekas.
6. Letakkan kismis di permukaan agar2 tadi dan masukkan dlm fridge.
7. Bila agar2 dah sejuk, keluarkan dr bekas dan terbalikkan lalu disapu pewarna hijau sbg kulit.
8. Potong dan hidangkan

0 ulasan: