Pages

Sunday, August 12, 2012

Resepi Biskut Bunga Cina

Resepi : secubitgaramnor67

Bahan-bahan ( dalam 80 biji (bergantung pd cara tekan)

100gm mentega/marjerin
90gm gula caster/halus
1 biji telur (A)
2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung ubi/kanji
Ceri (Saya guna Gula Manik Warna Silver)


Cara-cara
Pukul mentega/marjerin dgn gula hingga putih(gebu).

Masukkan telur dan pukul lg hingga kembang.

Masukkan kedua2 tepung sikit demi sedikit hingga habis dan gaul sebati.

Ambil acuan bunga dahlia atau Nozzle dan masukkan adunan kedalam piping bag dan picit direct atas loyang yg dilapikkan dgn baking paper)

Picit adunan keatas loyang dan buat lah hingga habis.

Letakkan ceri yg dah dipotong atau gula manik di atas bunga cina td

Bakar dalam oven (kepanasan 175C) sehingga masak (lebih kurang 15 minit bergantung pd saiz bunga tadi)

Bila dah masak, keluar kan loyang dari oven dan jgn terus usik (sbb masa tu biskut ni agak berderai). Biarkan seketika dan alihkan ke redai supaya ia cepat sejuk. Hati2 masa mengalihkannya.

Simpan dalam bekas kedap udara bila biskut dah sejuk.

** kalau lepas kita bakar biskut ni dan kelopak bunga tu collapse/penyek tandanya doh dah terlembik, so tambahkan sikit tepung ya..

Gambar saya akan download kemudian.

0 ulasan: