Pages

Sunday, August 12, 2012

Resepi Biskut Mazola

Biskut Kacang Mazola
Sumber resepi: rosmarlina@ jintanmanis.com

500 gram kacang tanah
500 gram tepung gandum
370ml minyak jagung atau jenama Mazola
280 gram gula castor
2 sudu kecil baking powder

untuk gliss, satu biji kuning telur dicampur dengan sedikit serbuk pewarna kuning.

cara-caranya

1. Kacang tanah disangan ( goreng tanpa minyak) , buang kulit dan blender hingga hancur.(saya guna kacang tanah yang telah dihancurkan - readymade)

2. satukan gula castor, kacang tanah, baking powder dan tepung gandum, kemudian masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit, gaul sebati. pastikan adunan boleh dikepal.

3. Bentukkan bulat-bulat kecil dan tekan permukaan biskut ini dengan jari, ulang langkah tadi sehingga semua adunan habis, akhir sekali gliss dengan kuning telur dan lekatkan dengan kacang tanah sebagai hiasan, Bakar pada suhu 170 ke 180 darjah selama 20 minit atau sehingga permukaan biskut perang.

4. sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas yang kedap udara,

0 ulasan: