Pages

Sunday, August 12, 2012

Resepi Chocolate Chip Famous Amos (Homemade)

Resepi : Dapur CT

Bahan diayak :
2 1/4 cawan tepung gandum
3 sudu kecil serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil soda bikarbonate
2 sudu besar susu tepung
Secubit garam

Bahan-bahan lain :
250 gm mentega - suhu bilik
150 gm gula kastor
1/2 sudu kecil asen vanilla
1 biji kuning telur

1 cawan coklat chip - boleh tambah atau kurangkan mengikut citarasa

100 gm sebarang kekacang - Optional (Saya letak Badam)
50 gm kismis hitam - dibelah dua (Saya tak Letak)

Cara membuatnya :

1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.

2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.

3. Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.

4. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang /kismis/Badam. Kacau rata.

5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang diglis mentega atau dialas dengan kertas minyak.

6. Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan. Susun di atas dulang pembakar.

7. PERHATIAN : Jarakkan adunan ini anggaran 1 inci sebab bila proses pembakaran adunan akan mengembang dan leper.

8. Bakar pada suhu 160'C selama 15-25 minit. Bergantung kepada saiz bebola-bebola adunan anda menggunakan api atas dan bawah.

9. Sejukkan dahulu biskut dalam tray dalam 5 minit baru dipindah atas redai dan biar sejuk sepenuhnya sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

0 ulasan: