Pages

Sunday, September 23, 2012

Kek Karemel Kukus



bahan2:
(A)
1 1/2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
2 sudu besar serbuk susu nestle
1 sudu besar gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
1 biji telur



(C) - Lapisan Kek
1 ½ cawan tepung gandum
¾ cawan gula kastor
3 biji telur
¾ cawan air biasa
1 sudu teh baking powder
1 sudu the ovallet
½ cawan minyak msk
1 packet serbuk santan



Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan sehingga sebati.
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. Bahan C – Pukul telor, ovallet dan gula sehingga kembang, kemudian masukan santan, tepung + baking powder. Pukul sehingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 4 warna. 1 adunan merah, 1 adunan hijau, 1 adunan kuning dan 1 adunan purple.
5. Panaskan kukus sehingga air mendidih.
6. Kukus lapisan A+B selama 5 minit.
7. Kemudian masukkan adunan merah selama 5 minit. Kemudian masukan sesenduk adunan merah dan1 senduk adunan hijau selang seli sehingga habis dan kukus selama 5 minit.Akhir sekali masukan adunan purple dan kukus lagi.
10.Masukkan dlm peti sejuk ½ jam supaya bila kek dikeluarkan dari loyang lapisan caramel tidak melekat.




0 ulasan: