Pages

Tuesday, November 6, 2012

7 Tanda Yang Biasa Berlaku Sebelum Serangan Jantung bagi Wanita

1. Keletihan Melampau
Keletihan melampau ni maksudnya, keletihan yang dialami walaupon aktiviti yang mereka lakukan masih seperti biasa sehingga menyebabkan mereka menepikan aktiviti mereka itu sebulan atau dua tiga bulan sebelum diserang serangan jantung.

2. Tidak Dapat Tidur / Insomnia.
Selain dari itu, wanita yang pernah mengalami serangan jantung juga menyedari bahawa mereka mengalami masalah sukar tidur yang mereka sendiri tak tahu apa puncanya, sebulan sebelum kejadian serangan jantung tu berlaku.


3. Kerisauan dan Stress.
Masalah stress ni memang dah diketahui punca utama serangan jantung. Melalui laporan wanita-wanita yang pernah diserang serangan jantung mereka sangat mudah berasa risau terlampau, stress dan keliru, lebih dari biasa. Beberapa saat sebelum diserang serangan jantung, wanita-wanita ini sedar yang mereka mengalami saat genting "kesedihan melampau", di mana mereka tahu something's wrong dan mereka dah tak dapat berharap untuk memperbetulkan keadaan dan diorang sendiri tak tahu apa yang sedang berlaku.
4. Penghadaman Terganggu / Loya.
Sakit perut, kekejangan testinal, loya, dan gangguan penghadaman adalah antara petanda yang dialami mangsa serangan jantung di kalangan wanita. Anda harus lebih aware dengan penghadaman anda sendiri, dan ni akan membantu anda notice when something goes wrong (dengan sistem penghadaman anda). Especially bila anda takde makan something yang unusual, tapi anda mengalami tanda-tanda yang dinyatakan kat atas.


5. Kesukaran Bernafas.
Menurut kajian NIH, hampir 40 peratus wanita mengalami tanda ini. Paling nyata ialah bila diorang naik/turun tangga atau ketika melakukan tugasan harian biasa.

6. Simptom Seperti Selsema.
Hidung berair, kulit berpeluh, pakej dengan sakit kepala dan berasa lemah, ini antara petanda yang dialami wanita, di mana mereka menyangka hanya diserang selsema. Padahal, sebenarnya mereka diserang serangan jantung.
7. Sakit Dagu, Leher dan Bahu.
Selalunya, bagi lelaki, mereka berasa sakit dan kebas di bahagian dada, bahu dan lengan. Tapi, bagi wanita diorang mengalami tanda yang berbeza. Wanita sebaliknya berasa sakit di bahagian dagu dan di bawah leher, dan kadang-kadang sakit di bahagian bawah telinga. Selalunya sakit ini mungkin akan dirasai di bahagian bahu dan lengan sebelah kiri. Mungkin jugak sakit belakang dan kejang otot di bahagian leher dan belakang


NOTA :
- Wanita dilindungi estrogen tinggi ketika masih subur dan berupaya mengelakkan mereka daripada diserang penyakit jantung.

- Wanita yang menopaus mempunyai risiko tinggi untuk menghidap sakit jantung kerana tiada hormon estrogen yang melindungi mereka daripada penyakit ini

Antara gejala kerap berlaku termasuk:

* Sakit dada

* Sesak nafas

* Pening kepala

* Jantung berdebar


Apa yang harus dilakukan Apabila berdepan dengan Individu yang di Serang Sakit Jantung?
Langkah pertama yang harus dilakukan ialah:

- Mengenal pasti tahap kesedaran pesakit dengan memanggil atau menggerakkan tubuhnya

- Memeriksa bahagian ruang pernafasan pesakit dengan memastikan tiada benda asing dalam rongga udara

- Jika terdapat sesuatu seperti sisa makanan, keluarkan benda asing tersebut

- Rasa pernafasannya dengan mendengar atau merasa di depan mukanya

- Sekiranya pesakit tidak bernafas dan kebiasaannya tiada nadi jantung, lakukan CPR dengan meniup udara ke dalam mulut, memicit hidung dan pengaliran darahnya, menekan dada untuk mengepam jantung pesakit bagi membolehkan mereka bernafas.
RawatanKaedah rawatan dilakukan berdasarkan tahap teruk pesakit apabila didiagnosis sama ada pengambilan ubat atau pembedahan.

* Rawatan Ubat

Pada peringkat awal, pesakit biasanya diletakkan di bawah rawatan perubatan menggunakan aspirin atau GTN untuk melegakan gejala.

0 ulasan: